28 Mar 2022
Grup de suport pentru adolescenți

BY: Simona Popa

Evenimente / Recomandat

Cu bucurie vă anunțăm că începem seria grupurilor suport cu cel dedicat adolescenților cu vârste între 15 – 18 ani care se confruntă cu simptome de depresie și/sau anxietate !

Terapia de grup are la bază psihologia individuală, extinsă apoi la înțelegerea psihologiei de grup. Activitatea unui grup de suport are un specific dialectic, fiind orientată în mod conștient asupra dinamicii grupului, urmărind, în același timp, obiective individuale; obiectivul ei este facilitarea apariției unui schimbări interioare în indivizi.

Dezvoltarea sănătoasă presupune un echilibru între dependență și autonomie, două nevoi umane fundamentale la fel de important de satisfăcut și aparent contrare. Multe din dificultățile cu care se confruntă adolescenții își au originea undeva pe această axă. O altă sursă frecventă e reprezentată de evenimente/experiențe din istoricul personal care nu au putut fi procesate psihic, înțelese, elaborate și integrate în mod adecvat.

Adolescentul nu e o ciudățenie a naturii, ci un fost-copil şi încă-nu-adult derutat şi îngrijorat de schimbările pe care le vede în oglindă, pe care le simte în corp şi în lumea lui aşa cum o ştia, căutând adesea haotic şi cu o energie năucitoare un loc şi un rol ale lui în casă, în lume şi în inimile părinţilor. Pe lângă dificultățile presupuse de procesul său interior, adolescentul de astăzi are de procesat psihic și de gestionat o realitate externă pentru care, pe alocuri, nici părinții lui n-au fost suficient pregătiți.

Dacă

  • vrei să-ţi înţelegi mai bine propriile trăiri și comportamente, să-ţi păstrezi cumpătul în situații/interacțiuni pe care le percepi ca fiind dificile sau în alt mod neliniștitoare;
  • îţi doreşti mai multă bucurie, libertate, deschidere, autenticitate, mai multă satisfacţie în relaţiile tale cu familia și prietenii;
  • simţi că ai nevoie de un mod de comunicare mai limpede, mai eficient şi satisfăcător în relaţiile tale;
  • schimbările din familia/viaţa ta sau din mediul tău te sperie și ți se par greu de gestionat;
  • ai uneori, în singurătate sau în interacțiunile tale cu ceilalți, reacţii pe care nu le înţelegi pe deplin şi care nu te mulţumesc, te întristează sau neliniștesc;
  • simţi că poţi să oferi şi să primeşti, în relaţiile tale, mult mai mult decât ai reuşit până acum și, mai ales,
  • vrei să construiești o relație reușită cu cea mai importantă persoană din viața ta: tu însăți/însuți

 

te aştept la acest grup de suport, să explorăm împreună aceste direcţii.

Prin crearea acestui grup de suport pentru adolescenți, îți propunem un spațiu sigur, unde vei găsi susţinere, sensuri și înțelegeri noi, care să-ți poată fi de ajutor în prezent și în viitor.

Întâlnirile se vor desfăşura săptămânal, la sediul Centrului, vinerea între orele 18:00 şi 19:30.

Numărul maxim de participanți la grupul de suport este de 12 persoane cu vârste între 15 și 18 ani. Durata unei ședințe de lucru este de 90 de minute. Beneficiile maximale se obțin în condițiile participării constante la întâlnirile săptămânale de grup. Grupul se va constitui în funcție de solicitările primite din partea voastră, după parcurgerea unei sesiuni preliminare gratuite. Taxa de participare este de 100 lei/ședință/participant. Pentru participare este nevoie de acordul scris al părinților. Perioada de lucru în grup este nedeterminată, urmând a fi stabilită pe parcurs, în funcție de nevoile specifice ale participanților.

Facilitatoarea acestui grup este Violeta Dincă, psihoterapeut psihanalist relațional

Pentru participarea la sesiunea preliminară gratuită, trimiteți un email cu datele de contact pe adresa: contact@suportpsi.ro

Leave a Reply