13 Oct 2021
De ce terapie sau consiliere … pentru adolescenți?

BY: Simona Popa

Psihoeducație / Psihoterapie

Vârsta adolescenței este una a marilor provocări și descoperiri. E o perioadă de trecere de la copilărie la viața adultă și vine la pachet cu o serie de transformări atât la nivel corporal cât și emoțional. Schimbările și preschimbările din propriul corp, modul unic în care fiecare dintre noi trăiește întâlnirea cu sine, felul în care ajungem să ne (re)descoperim, să ne (re)cunoaștem și să ne (re)apropiem de noi înșine și de cei din jur este o reală provocare și poate constitui sursa unor spaime și suferințe. Formarea și cristalizarea identității, asumarea feminității sau a masculinității, căutarea de noi modele, descoperirea sexualității, explorarea relațională, deschiderea către universul celor din jur, renegocierea relațiilor în grupul de egali, (re)așezarea și (re)poziționarea adolescentului în raport cu părinții sau cu autoritatea (inclusiv cea școlară) – sunt tot atâtea subiecte care deschid zone de explorare, cunoaștere sau potențial conflict. Adolescenții au nevoie să înțeleagă ce și cum simt, să se (re)definească pe sine, să integreze aspecte noi în structura lor de personalitate și, în egală măsură, să fie văzuți, ascultați, înțeleși, recunoscuți, acceptați și sprijiniți în explorarea lor.

Parcursul acesta poate aduce cu sine perioade de tristețe, stări de neliniște simțindu-se presiunea unor situații care produc disconfort. La orice început de drum spre o etapă de dezvoltare ne căutăm pe noi înșine, ne obișnuim cu schimbarea, învățăm sau ne acomodăm unor situații și roluri noi.

Maturizarea nu vine odată cu înaintarea în vârstă, ci este un proces permanent care necesită implicare și efort. De cele mai multe ori pentru un adolescent tot acest prea mult este greu de gestionat pe cont propriu, mai ales că adulții și societatea par să aștepte foarte multe de la el: cunoaștere de sine, performanță școlară, responsabilitate, implicarea în multiple activități formative, asumarea unei atitudini adulte în viața de zi cu zi.

Echipa Centrului nostru vă este aproape pentru a putea decide împreună care este tipul de suport sau forma de însoțire cea mai potrivită pentru fiecare situație în parte.

Leave a Reply