Atunci când anumite comportamente ale copiilor vă îngrijorează este bine să luați legătura cu un specialist pentru a înțelege împreună semnificația acestora și a găsi soluții care să le readucă liniștea și bucuria de a fi în relație cu ceilalți. Și copiii, fie ei mai mici sau mai mari, pot avea problemele și suferințele lor, iar uneori, fără un sprijin adecvat, nu reușim să le descifrăm.
Copiii se pot confrunta cu nenumărate stări de depresie și anxietate, pot fi extrem de timizi, triști, rușinoși, prea singuratici sau prea tăcuți sau, din contră, prea zgomotoși și agitați, pot fi nervoși, furioși, agresivi. Pot avea rezultate slabe sau pot lipsi de la școală, se pot angaja în conflicte cu alți copii, profesori sau chiar cu dvs., părinții lor. Pot apărea probleme de adaptare, de încredere în sine, probleme legate de corp și alimentație, de reglaj și autoreglaj emoțional. Cauzele pot fi nenumărate și doar împreună putem descifra suferințele cu care se confruntă. În funcție de natura problematicii se poate indica un demers de lucru cu copilul sau cu întreaga familie.
Rolul parental poate fi de multe ori extrem de solicitant și dificil, meseria de părinte se învață din propria noastră experiență cu părinții și bunicii noștri, și ne confruntăm adesea cu teama că nu suntem părinți suficient de buni. Când devenim părinți simțim că viața ni se schimbă, citim cărți de parenting, dar aflăm repede că nu există rețete, că lucrurile stau diferit de la copil la copil și de la părinte la părinte. Și în mintea noastră apar tot felul de întrebări precum: Ce nu facem bine? De ce nu merge? Cum să procedăm? Ne simțim nedreptățiți căci facem eforturi să le fie mai bine decât ne-a fost nouă, să le dăm ceea ce noi nu am avut, dorindu-ne ca ei să facă ceea ce noi nu am reușit și nu întotdeauna ne iese.